Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 08

Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 08

de Ioan Slavici


VIII.

Iubite amice,


Am sa-ti spun cum au venit lucrurile de eu am scapat de la Vacaresti.
Precum stii, cei doi Teodoresti miscau toate pietrele ca sa scape. Dupa ce silintele lui Costaforu au ramas zadarnice, s-a pus pe lucru si Galaction, care avea multe legaturi, Intre altele si cu Nicolae Iorga, acum presedinte al Camerei si astfel om cu mare trecere.
Galaction a pornit-o publicand un articol In care staruia sa fim pusi In libertate eu si Arghezi, poetul de mare talent. A fost pusa apoi o miscare Intre deputatii de peste Carpati si Intre cei din Basarabia, si In cele din urma Goldis a facut In clubul partidului national propunerea ca partidul sa staruie pentru gratierea mea. Cateva zile In urma Zamfir Arbore a pus o vorba
buna In Senat.
In ajunul zilei de Sf. Nicolae, Teodorestii, Carnabat si Grossmann i-au trimis apoi lui Iorga o depesa de felicitare. Drept raspuns au fost vestiti ca peste cateva zile vor primi o stire buna.
Indemnati adica de directorul general, ei facusera cerere de gratiere, si vorba era ca Regele va subscrie decretul. Deoarece Insa eu n-am voit sa subscriu cererea, lucrurile s-au mai amanat.
Cand se Intamplau acestea, Grossmann s-a Imbolnavit de hemoptizie si varsa sange, a fost mutat dar si el langa mine, iar eu ma Incredintam din ce In ce mai mult ca la varsta mea omul nu prea Isi poate permite luxul de a sta la Vacaresti.
Nu mai tuseam, ce-i drept, ca mai Inainte, dar noptile nu puteam sa dorm linistit, aveam sufocari, Incat Imi venea sa lesin, tot Imi mai erau Intepenite membrele si-mi pierdeam rasuflarea cand urcam scarile. Imi mersese dar vorba ca sunt greu bolnav, ceea ce mie nu-mi parea adevarat.
Intr-una din zile Dr. Flora a venit sa examineze pe Grossmann si a trecut si pe la mine. Era si el de parere ca trebuie sa ma caut, ceea ce la Vacaresti nu e cu putinta.
Staruiau deci cu totii sa fac cerere de gratiere.
Lucrul acesta mi se parea peste putinta.
Cand cu discursul rostit de Zamfir Arbore In Senat nu numai din randurile liberalilor s-au ridicat mai multe glasuri Impotriva mea, ci si Mihail Popovici, o mare secatura, dar ministru, deci om de Incredere al Regelui si al majoritatii din parlament, a strigat: "Slavici e om mort!".
Cateva zile In urma Stefan Pop de Ciceu, ad interim la justitie, venind sa faca o inspectie la penitenciar, a trecut pe la mine si a staruit sa fac cerere de gratiere, l-am spus si lui ca mai ales dupa cele petrecute In Senat nu pot sa fac aceasta, caci, facand-o, as recunoaste ca sunt vinovat.
N-am facut eu cerere cand ma aflam la Vat, cum as fi putut sa fac aflandu-ma la Vacaresti?
Urmeaza lucruri care m-au pus si m-au si lasat In nedumerire.
Stefan Pop e unul dintre tinerii care au luat parte la botezul fiicei mele nascute la Vat si mi-a fost Intr-un rand oaspete si cand ma aflam la Magurele. El cunoaste deci pe sotia mea, si mi s-a parut lucru firesc cand el mi-a spus ca va starui ca dansa sa faca cererea de gratiere. N-am fost si deci nu sunt nici azi In stare sa ma dumiresc de ce a cerut intervenirea senatorului
Borgovan, care cunoaste si el pe sotia mea si cu toate acestea nu s-a dus s-o vada, ci a poftit-o la sine spre a o Indemna sa faca cerere de gratiere, ceea ce dansa a refuzat - facand numai cerere de amnistie.
Doua zile In urma, fiind duminica, Nicolae Iorga a venit sa viziteze biserica de la Vacaresti Insotit de o multime de deputati si de senatori.
Domnul Arsenescu, care tinea loc de director, m-a poftit In sala de langa poarta, unde presedintele Camerei dorea sa vorbeasca cu mine si cu cei doi Teodoresti. Nu stiu daca era ori nu adevarat ca si cu mine dorea sa vorbeasca.
Cand asteptam, parintele Miron Cristea, atunci numai episcop de Caransebes, s-a Intors de la biserica Insotit de mai multi preoti de dincolo si de alti cativa reprezentanti ai natiunii si a exprimat dorinta de a ma vedea, ca sa-mi zica "Buna ziua"!
Am stat apoi catva timp de vorba, Intre altele si asupra cuvintelor pentru care nu pot sa fac cererea de gratiere si Inalt Preasfintia Sa admitea ca refuzul meu are rost.
Dupa ce acestia au plecat, m-am Intors iar In odaia mea. Asa s-a Intamplat ca nu ma mai aflam In sala de langa poarta cand presedintele Camerei s-a Intors de la biserica si a stat de vorba cu cei doi Teodoresti.
Am mai fost poftit In urma In sala, unde ma asteptau vreo 20 basarabeni, care m-au primit cu multa caldura, Incat am ramas cuprins de simtamantul ca e mare deosebire Intre basarabenii plini de avant si alti romani.
Doua zile In urma, marti, am fost pusi apoi In libertate noi, cei cinci ziaristi osanditi prin aceeasi sentinta.
Fusesem trimis la Vacaresti In ziua de 19 Ianuarie si am scapat de acolo la 18 Decembrie 1919, dupa 11 luni de zile implinite.

Inchisorile mele - Inainte si dupa venirea in regat - 01
Inchisorile mele - Inainte si dupa venirea in regat - 02
Inchisorile mele - La Vat - 01
Inchisorile mele - La Vat - 02
Inchisorile mele - La Vat - 03
Inchisorile mele - La Domnesti - 01
Inchisorile mele - La Domnesti - 02
Inchisorile mele - La Domnesti - 03
Inchisorile mele - La Luvru - 01
Inchisorile mele - La Luvru - 02
Inchisorile mele - La Luvru - 03
Inchisorile mele - La Vacaresti - 01
Inchisorile mele - La Vacaresti - 02
Inchisorile mele - La Vacaresti - 03
Inchisorile mele - La Vacaresti - 04
Inchisorile mele - La Vacaresti - 05
Inchisorile mele - La Hotel Modern - 01
Inchisorile mele - La Hotel Modern - 02
Inchisorile mele - Procesul Ziaristilor - Incheiere
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 01
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 02
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 03
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 04
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 05
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 06
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 07
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 08
Inchisorile mele - Om intre oameni - 01
Inchisorile mele - Om intre oameni - 02
Inchisorile mele - Om intre oameni - 03


Aceasta pagina a fost accesata de 1649 ori.
{literal} {/literal}