Inchisorile mele - La Vat - 03

Inchisorile mele - La Vat - 03

de Ioan Slavici


III.


Iubite amice,

Dupa ce am ajuns odata sa-ti vorbesc despre cele patite de mine la Vat, n-as fi In propriul meu gand om cumsecade, daca nu ti-as spune si unele lucruri mai intime, care arunca o vie lumina asupra lumii de atunci.
Eu Inca mai Inainte de a fi izbucnit razboiul de la 1877 m-am bucurat de bunavointa Reginei Elisabeta si pe urma si de a Regelui Carol, nu Insa ca scriitor, nici ca om politic, ceea ce niciodata n-am fost, ci ca tanar cu inima deschisa.
Nu ma simteam deloc bine In mijlocul lumii de care dansii erau Inconjurati, si chiar cand cu prima audienta pe care mi-a acordat-o Elisabeta Doamna nu m-am sfiit sa marturisesc aceasta. Ea a ras cu multa pofta, cum numai putine femei stiu sa rada, si m-a Intrebat de ce. l-am spus ca, dupa cum mi se pare mie, oamenii sunt fatarnici, se mint si se amagesc unii pe altii, Isi rad si se magulesc In fata, iar In dos se graiesc de rau si-si dau silinta de a se surpa. Totul e spoiala la dansii; fiecare Isi da silinta sa para ceea ce In adevar nu este.
"Fara de asemenea forme viata sociala ar fi peste putinta", mi-a zis ea, dar din toate purtarile ei se Invedera ca bine nu se simte nici ea In mijlocul lumii In care-si petrecea viata
si nu parea catusi de putin suparata de a fi dat de cineva care-i vorbeste cu inima deschisa, parca n-ar fi Doamna tarii.
Catva timp In urma am fost primit In audienta de catre Voda, care dorea sa fie informat despre starea In care se afla publicarea documentelor istorice ramase de la Baronul Hurmuzachi. Am vorbit Insa mai mult despre starea economica, culturala si morala a romanilor din monarhia habsburgica, asupra careia tinea sa fie informat pana In cele mai mici amanunte.
Mai Inainte de a parasi apoi palatul, am trecut si pe la Doamna, careia Ii placea sa stea de vorba despre toate si despre nimic.
In urma generalul Davila a staruit sa dau lectii la "Azilul Elena Doamna", de care Regina Elisabeta se interesa foarte mult, iar dupa plecarea mea la Sibiu veneam din cand In cand fie la Bucuresti, fie mai ales la Sinaia, ca sa fac dare de seama despre mersul publicarii documentelor adunate de Baronul Hurmuzachi.
Venea, se Intelege, vorba si la starile culturale, ba chiar si la cele politice din Ardeal, si Regele ne Indemna sa staruim In politica dinastica a lui Saguna.
Noi, prietenii mei din Sibiu si eu, dadeam cu socoteala ca el nu putea sa faca altfel si stateam la Indoiala In ceea ce priveste buna lui credinta fata cu curtea din Viena.
Indoiala aceasta a Incetat cand cu venirea Imparatului Francisc Iosif I In Ardeal, ca sa ia parte la manevrele din valea Hategului. Se zicea adica, cu multa staruinta, ca cu ocazia aceasta Regele Carol I va veni si el In Ardeal, ca sa se Intalneasca cu Imparatul.
Eu m-am dus deci la Sinaia, ca sa ma Incredintez daca stirea raspandita In coloanele ziarelor maghiare e, ori nu, Intemeiata, si am fost oprit la masa. In timpul mesei am adus vorba de venirea In Ardeal a "Majestatii Sale Regelui nostru" si am adaugat:
"Se zice ca si Majestatea Voastra o sa veniti."
"Pentru mine - a zis Regele Carol zambind - Francisc Iosif nu e Rege, ci Imparat, si cand vreau sa ma Intalnesc cu Imparatul, nu ma duc nici la Budapesta, nici In Ardeal, ci fie la Viena, fie In Galitia, fie la Innsbruck."
"Se poate spune aceasta?" - am Intrebat eu.
"Eu stiu foarte bine ca dumneata esti si ziarist - a raspuns el - si nu-ti spun lucruri pe care tin sa nu le afle si altii."
Am luat deci In coloanele Tribunei notita despre ceea ce mi-a spus Regele.
Deoarece s-a facut mult zgomot Imprejurul acestei notite si unii puneau la Indoiala exactitatea celor cuprinse In ea, mi s-a trimis vorba sa vin la Bucuresti si sa cer audienta.
Am facut aceasta si nu numai ca am fost primit, dar ziua urmatoare ziarele din Bucuresti au luat notita ca am fost primit de catre Rege In o mai lunga audienta.
Aceasta a fost, daca e vorba, singura audienta In adevaratul Inteles pe care am avut-o la Palat. Nici mai Inainte, nici mai tarziu nu s-a Intamplat niciodata sa fiu pus In randul celor ce au avut onoarea de a fi primiti fie de catre Rege, fie de catre Regina. Era un lucru lipsit cu desavarsire de orice importanta. Nici supus nu le eram, nici In vreo altfel de legatura cu dansii nu intrasem, si mai ales dupa ce am fost osandit si am intrat In temnita Indeosebi Regele Carol avea destule cuvinte de a nu face pe nimeni sa creada ca stau sub Inraurirea lui.
Lucrul de mare Insemnatate, asupra caruia vreau sa te dumiresc, este ca el si Regina vedeau cu totul altfel lucrurile.
Eu intrasem In temnita vara, iar toamna (1888) Regele si Regina, calatorind spre Apus, s-au oprit la Viena si s-au Intalnit cu Imparatul.
Ma vei crede, daca-ti spun, ca nu mi-a trecut prin minte gandul ca Regele Carol Ii va vorbi Imparatului si despre mine, cetateanul monarhiei austro-ungare, pe care judecatorii Il osandisera In numele lui pentru fapte neiertate.
A doua zi dupa plecarea din Viena a Regelui Carol, sotia mea a fost Insa vizitata de catre un consilier ministerial, care s-a interesat cum Ii merge si a Indemnat-o sa adreseze guvernului o cerere de gratiere. Sotia mea i-a dat raspunsul ca asa ceva numai cu autorizatie primita de la mine ar putea sa faca.
Am fost eu Indemnat sa fac cererea.
Acum trebuie sa cred ca m-am Inselat presupunand ca fie Regele Carol, fie mai ales Regina Elisabeta se va sfii a-i vorbi Imparatului despre noi. Am dat deci raspunsul ca eu toata viata mea i-am fost monarhului meu cel mai credincios supus si astfel sunt gata sa-i fac cererea, nu pot Insa sa-i adresez o cerere guvernului, care poate sa faca raport de gratiere si fara ca sa fi primit o cerere.
"Cred ca guvernul nu va face raportul fara ca sa fi primit cererea", mi s-a zis.
"Atunci o sa mai stau Inca vreo noua luni, ca sa-mi Implinesc anul", am raspuns eu si am ramas la Vat.
Dupa ce mi-am Implinit anul si cele doua saptamani pe deasupra, am petrecut cateva saptamani la Graefenberg, unde bunul meu prieten Dr. Ioan Hosanu a fost timp Indelungat medic al stabilimentului de hidroterapie Infiintat de Priesnitz, apoi m-am Intors la Sibiu si catva timp In urma m-am dus la Sinaia, unde am fost oprit la masa.
Se afla, din Intamplare, acolo unul din prietenii de tinerete ai Regelui Carol, ducele Bernhard de Weimar, Impreuna cu sotia sa, sora Imparatului Wilhelm II. Prezentandu-ma Inaltilor sai oaspeti, Regele m-a Indrumat sa fac o dare de seama despre starea In care se afla romanii de peste Carpafi si despre nedreptatile ce li se fac atat lor, cat si sasilor, care atunci erau aliatii romanilor In luptele politice.
"Silintele Imparatului de a Indruma guvernul din Budapesta spre o politica mai rationala au ramas pana acum zadarnice", a zis Regele Carol, apoi i-a povestit oaspetelui sau cum a staruit pentru gratierea mea cand cu trecerea prin Viena.
"Si-ti Inchipui cat de grea trebuie sa fie pozitia Imparatului fata de domnul Tisza", a adaugat el. "Mi-a fagaduit ca va cere sa i se faca raport de gratiere si n-a Indraznit sa-i vorbeasca lui Tisza".
"Eu cred ca da", am zis eu si am povestit cele petrecute cand cu vorba despre cererea de gratiere.
Abia acum eram pe deplin Incredintat despre intimitatea raporturilor dintre curtea din Viena si cea din Bucuresti si despre silintele celor doi monarhi de a frange cerbicia oamenilor politici ai maghiarilor.
Inchisorile mele - Inainte si dupa venirea in regat - 01
Inchisorile mele - Inainte si dupa venirea in regat - 02
Inchisorile mele - La Vat - 01
Inchisorile mele - La Vat - 02
Inchisorile mele - La Vat - 03
Inchisorile mele - La Domnesti - 01
Inchisorile mele - La Domnesti - 02
Inchisorile mele - La Domnesti - 03
Inchisorile mele - La Luvru - 01
Inchisorile mele - La Luvru - 02
Inchisorile mele - La Luvru - 03
Inchisorile mele - La Vacaresti - 01
Inchisorile mele - La Vacaresti - 02
Inchisorile mele - La Vacaresti - 03
Inchisorile mele - La Vacaresti - 04
Inchisorile mele - La Vacaresti - 05
Inchisorile mele - La Hotel Modern - 01
Inchisorile mele - La Hotel Modern - 02
Inchisorile mele - Procesul Ziaristilor - Incheiere
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 01
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 02
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 03
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 04
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 05
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 06
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 07
Inchisorile mele - Iar la Vacaresti - 08
Inchisorile mele - Om intre oameni - 01
Inchisorile mele - Om intre oameni - 02
Inchisorile mele - Om intre oameni - 03


Aceasta pagina a fost accesata de 1863 ori.
{literal} {/literal}