Crucile rosii - Partea 08

Crucile rosii - Partea 08

de Ioan Slavici


8.

Expediind depeșa, primarul luă imediat cele mai necesare dispozițiuni spre a se informa despre mișcările romānilor.

Mai-nainte de toate se informă de localul unde au să se adune romānii, luă cunoștință de scopul adunării și de numărul celor adunați, ordonānd să i se facă o listă cu numele celor mai notabili dintre dānșii. După toate aceste, luă dispozițiuni să se țină īn vedere și să se observe toate mișcările lor.

Patru oameni de īncredere se porniră pe dată călare să străbată īmpregiurimile orașului pānă la satele megieșe și să raporteze despre tot ce vor fi īntālnit, despre tot ce vor fi văzut.

Căpitanul primi ordinul să aresteze, dar fără zgomot, pe toți cei ce vor fi purtānd arme īn localuri publice.

Īnsuși primarul īncălecă și făcu o revistă de-a lungul stradelor mai īnsemnate ale orașului.

Nimic neobișnuit. Cu toate acestea, nu ținea minte să mai fi văzut o mișcare atāt de zgomotoasă īn oraș. Nu īntālnea un om īn cale-i fără să-l preocupe. Mai ales pe ulița mare, īn apropierea bisericii și a școlii romānești, se simțea turburat.

Din cele ce aflase din lista proprietarilor și mai ales de cele cuprinse īn raportul căpitanului, bănuielile d-lui Féleki i se īnfățișau atāt de firești, īncāt nu se mai putea īndoi. Tocmai pentru aceea īnsă īnfățișarea destul de obicinuită a orașului și aerul atāt de nevinovat cu care īl salutau romānii adăugau la īngrijările sale. Negreșit, gāndea el, dintre romāni nu sunt inițiați īn complot decāt fruntașii, de la care atārnă voința celorlalți. Īn curtea școlii nu văzuse decāt vreo treizeci de oameni, īntre care cāțiva preoți și dascăli.

Toți aceștia erau din satele de prin pregiur, și fiecare din ei dispunea de o parte a satului; cu toate aceste, trebuie să afle ceva urme și dovezi. Planul este urzit cu atāta dibăcie - credea el - īncāt era cu neputință a străbate printr-īnsul. Aceasta-l dispera. Īn această stare sufletească se īntoarse la primărie, unde īl așteptau mai multe raporturi și un ofițer de ordonanță.

Crucile rosii - Partea 01
Crucile rosii - Partea 02
Crucile rosii - Partea 03
Crucile rosii - Partea 04
Crucile rosii - Partea 05
Crucile rosii - Partea 06
Crucile rosii - Partea 07
Crucile rosii - Partea 08
Crucile rosii - Partea 09
Crucile rosii - Partea 10
Crucile rosii - Partea 11
Crucile rosii - Partea 12
Crucile rosii - Partea 13
Crucile rosii - Partea 14


Aceasta pagina a fost accesata de 918 ori.
{literal} {/literal}