Polipul unchiului - Scena 02

Polipul unchiului - Scena 02

de Ioan SlaviciScena 02
Veriga si cei de mai susVeriga
Zice ca e bolnav, ca totdeauna, zace in pat si nu vrea sa se scoale, nici ca se scoala pana ce nu-l apuca foamea ori nu i se uraste de zacut.

Iulian
(ingrijorat)
Bolnav! Ce are? Suferi de friguri? N-are pofta de mancare? Nu poate durmi? Il dor selele, il doare capul ori vreo masea? Are junghiuri?

Ciocanel
(exagerand)
Nu cumva are oftica? Sufere poate de ameteli? I se ineaca rasuflarea?

Veriga
Nu. (Aratand spre frunte) Aici pare-mi-se ca i-a crapat vreo doaga. Mananca bine, bea bine, doarme bine, ba (uitandu-se spre Iulian si apasand vorbele) umbla chiar cu ganduri de insuratoare.

Iulian
Cum? Unchiu-meu?!

Ciocanel
Adeca de ce nu?! Om de patruzeci si opt de ani! Cea mai frumoasa varsta pentru ca sa-si doreasca un mostenitor legitim.

Iulian
Prostii!

Veriga
Va spun ca (aratand spre frunte) aici nu sunt toate la locul lor. Sunt acum cateva luni, mai pe primavara, cazuse bolnav mai stiu si eu de ce. Zicea ca-l dor selele, avea fierbinteli, nu putea durmi, ii pierise pofta de mancare. Au umblat vreo zece doctori pe aici, dar nici unul nu-i era destul de bun. I-o fi zis vreunul dintre dansii ca de! e rau, daca omul sta asa, neinsurat, singur-singurel, fara de copii, fara de nevasta, fara de nici o bucurie la casa. El zice ca toti i-au zis asa. A mai venit apoi si capitanul Stroila pe aici, si stiti cum e capitanul, sa-i cauti pereche de sfatos! Intr-o zi ma pomenesc ca-mi zice: "Mai, stii tu ce am eu?" "Nu stiu", zic eu. "Se intelege ca nu stii, raspunde el. De unde sa stii daca si doctorii dau din umeri cand le spun? Am un polip, mai, in stomac, ai inteles?" De unde sa-nteleg eu, cand, vorba ca asta n-am, auzit in viata mea? Zice ca e ca paingenul si ca racul si-i sta acolo in pantece si-i soarbe sangele si-i roade oastele. Daca mananca cu pofta, zice ca nu pentru el mananca, ci pentru jigania aceea; daca doarme bine, zice ca tot pentru ea doarme, si zice ca nu poate scapa de ea decat daca-si ia o nevasta tinera, ca sa-si prenoiasca sangele.

Ciocanel
Ti-e unchi, Iuliene! Ma jur ca si-a pus de gand sa ieie pe verisoara-ta Aurelia, ca sa se-nsoare, fara ca s-o lipseasca de mostenire.

Veriga
Nu altfel. Dar si asta tot capitanul i-a varat-o in cap.

Iulian
Eh, prostii! Parca Aurelia...

Ciocanel
E nepoata lui si verisoara ta. Mai vrei ceva?

Veriga
Acum zace. Preste jumatate de ceas ori preste un ceas are sa vie domnisoara sa-l intrebe de sanatate. El are sa fie foarte bolnav. Ea il mangaie, se aseaza pe marginea patului si ii pune mana pe frunte, ca sa vaza daca e infierbantata. El zice ca se simte mai bine si se plange ca e nenorocit, ca n-a avut nici frate, nici sora, nici nevasta, nici copii. Ea ii spune c-o are pe ea, ii saruta mana, il saruta pe frunte Apoi o saruta si el, zice ca se simte mai bine, de tot bine, se scoala, se imbraca, iese la plimbare si...

Iulian
Ei! (Intorcandu-se spre Ciocanel) Ai auzit acum?!

Ciocanel
Eu te intreb pe tine daca ai auzit tu.

Iulian
Am inteles tot. Mi-e destul! (Ia palaria si vrea sa plece) Astfel sunt femeile!

Ciocanel
Generoase! gi
ngase! nobile! Dar te rog sa fii domol, prietene si concetatene! Te rog sa fii rabdator. (Il opreste, apoi se intoarce spre Veriga) I-ai spus ca dumnialui e aici?

Veriga
Doamne fereste! M-ar fi gonit din casa. I-am spus ca cineva, un domn, pe care nu-l cunosc, are sa-i spuna o vorba in o treaba mare.

Ciocanel
Prea bine! As putea eu sa vorbesc cu domnisoara?

Veriga
Cum ii spun ca vrei s-o vezi indata se duce sa-l intrebe pe el daca poate ori nu sa te vada.

Ciocanel
(intorcandu-se spre Iulian)
Stimabile domnule si amice! Tot mai esti convins despre iubirea viitoarei tale consoarte?

Iulian
(indaratnic)
Tot! Ceea ce face nu face decat din sentiment de delicateta.

Ciocanel
Esti incurabil! (Deschide o usa de la dreapta, il impinge pe Iulian in odaia de alaturi). Sa stai aici si sa taci, ori imi strici tot planul! (Incuie usa)

Iulian
Ce vrei sa spui?

Ciocanel
Am un plan! o inspiratie divina! Taci, si atat! (Intorcandu-se spre Veriga) Aveti la casa cleste mari?

Veriga
Avem. De ce?

Ciocanel
O frigare de fier aveti?

Veriga
Avem. Dar de ce?

Ciocanel
Foi aveti?

Veriga
Avem si foi, dar ce voiesti sa faci cu ele?

Ciocanel
Du-te si pune frigare in jaratic sa se roseasca si mi-o ada cu clestele si cu jaratic cu tot cand o voi cere.

Iulian
Ce vrei sa faci?

Ciocanel
Taci!

Veriga
Bine, dar...

Ciocanel
Taci si fa ce-ti zic! Ma cunosti tu pe mine!

Veriga
Nu te-am vazut in viata mea.

Ciocanel
Afla dar ca eu sunt un doctor din America. Stii tu unde e America?

Veriga
N-am auzit in viata mea vorba aceasta.

Ciocanel
Atunci taci si fa ce-ti zic. Eu am sa-l lecuiesc pe domnul acela ursuz. Multi am dres, o sa-l dreg si pe el. Du-te si spune-i ca sunt aici eu, doctorul Wanworth, ai inteles? Doctorul Wanworth din America.

Veriga
Am inteles. Domnul Mamort din America.

Ciocanel
Intocmai. Hai, grabeste!

Veriga
Grabesc, domnule doctor. (Iesind, pentru dansul) Strasnic doctor! Asta-l scoate si pe dracul. Dar eu tot nu cred, ca s-o fi incuibat bidigania aceea in pantecele stapanului meu.

Iulian
(de afara)
Bine, frate! Ce prostii mai vrei sa faci?

Ciocanel
Taci! (Isi pune ochelarii) Sunt doctorul Wangworth din America. Adeca de ce nu? Parca nu sunt destui doctori care-si poarta titlul cu tot atat drept ca mine?! ... Parca nu sunt advocat, om de afaceri, care, in interesul clientului sau, trebuie sa se faca si popa, si catan,  si porc-de-cane, stimabile domnule, daca asa cere situatiunea?

Iulian
Dar ce vrei sa faci?

Ciocanel
Nu stiu nici eu! N-am decat un plan vag. Deocamdata sunt doctor american, venit anume ca sa scot polipul din stomacul unchiului tau. O sa vedem cum se vor desfasura evenimentele mai departe.

Iulian
Descuie cel putin usa.

Ciocanel
(grabit)
Acum taci, ca vine cineva.


Polipul unchiului - Scena 01
Polipul unchiului - Scena 02
Polipul unchiului - Scena 03
Polipul unchiului - Scena 04
Polipul unchiului - Scena 05


Aceasta pagina a fost accesata de 1891 ori.
{literal} {/literal}