De la Ion Creanga catre Ioan Slavici

De la Ion Creanga catre Ioan Slavici

de Ioan Slavici


Iasi, 21 octombrie 1878

Stimabile domule si frate Slaviciu,
Iti multumesc din suflet pentru brosura ce mi-ai tramis.
Ca sa fiu din popor, admit in totul parerile d-voastra; nu m-am putut opri de a varsa lacrimi, vazind nenorocirea ce ne ameninta in viitorul tarei si al copiilor ei! Si cu atita mai mult am simtit, cu cit de mic copil am vazut viclesugul acestui neam... indaratnic si risipitoriu la ce tinteste...
Dar oamenii nostri de stat!... Ochi au si nu vad, urechi au si nu aud, caci totdeauna au luat carbunele cu mina sarmanului taran, care, la urma urmelor, tot el a platit gloaba. Vorba ceea : "Capra b... si oaia trage rusine". De-ar sti boii din cireada ce mina bicisnica ii duce la taietoare! - Dar nu stie sarmanul dobitoc si de aceea tace si rabda! Duce in spae toate sarcinile si hraneste pe netrebnicii cari ii rid de dinsul! Pastori nu-s, cinii lipsesc. S-apoi, stii ca, intr-un sat fara cini se primbla miseii fara bat!...
Noi cari am gustat amarul sa despretuim pe oamenii cei ce lucreaza fara de lege si sa nu ne insotim cu alesii lor pentru a lua pinea din gura fiilor si a o arunca cinilor.
Cred ca-i destul o maciuca la un car de oale.
Stimabile frate Slaviciu, chiar acuma scriu in dugheana unui negustoriu cinstit din Iasi, anume Nicolai Ioan, de care as dori sa avem macar vro zece mii in Iasi; dar unde-s? Domnul Nicolai Ioan mi-a spus ca sa-i tramiteti deocamdata vro doua trei sute de brosuri si, dupa desfacere, banii sunt siguri; daca nu ma credeti va puteti incredinta de la prieteni moldoveni; cari sunt in Bucuresti, dupa onorabilitatea d-lui Nicolai Ioan. Adresa : Nicolai Ioan, Iasi, Strada Mare.
Va salut cu drag si va asteptam la aniversarea " Junimei". Salutari d-lui Eminescu. Aratati, va rog, respectele mele d-lui Maiorescu si la toata familia. Iara d-voastra personal, va multemesc de mii de ori si va rog a mai povatui pe copilul meu, care stiu ca va supara din cind in cind.

Al d-tale cu inima si cu suflet,
I. Creanga

N.B. Pentru rabat, chibzuiti d-voastra cit puteti da d-lui Nicolai Ioan. Platiti-i portul, faceti, in sfirsit, cum va damina.
Nu stiu daca Creanga al meu invata ori se lasa pe-o ureche?

De la Ion Creanga catre Ioan Slavici


Aceasta pagina a fost accesata de 2314 ori.
{literal} {/literal}