Gandul meu

Gandul meu

de Ioan SlaviciAm avut, in urma unor impregiurari intamplatoare, legaturi mai mult ori mai putin intime cu oameni care prin lucrarea lor au hotarat desfasurarea vietii noastre nationale si sunt astfel lucruri pe care nimeni nu poate sa le spuna atat de bine ca mine. Azi dar unul, mane altul dintre prietenii mei au staruit in timpul celor din urma cativa ani sa scriu ceea ce mi se pare de oarecare importanta pentru intelegerea timpului in care mi-am petrecut viata.
Incepand a o face aceasta la vasrta de 77 de ani, in luna mai, anul 1924, tin sa declar ca gandul meu nu e sa-mi scriu biografia, nici sa sporesc literatura romana cu asa-zise memorii.
N-am adunat insemnari asupra faptelor de oarecare insamnatate, la savarsirea carora am luat parte, nici n-am tinut sa pastrez fie documente, fie scrisori primite de la oameni cu rost hotarator in viata comuna. Scriu deci despre oameni si fapte numai un fel de impresiuni de calatorie, spuindu-le toate asa cum mi s-au oglindit in suflet in trecerea mea prin lumea aceasta si cum mi le aduc aminte dupa trecerea unui timp de cele mai multe ori indelungat.
Cei ce-mi vor fi citind cartea au sa fie deopotriva cu omul care trece pe langa un lac cu apa limpede si vede cele de dimpregiur oglindite in fata lui, deci nu cum in aievea sunt, ci cum par in oglinda nestatornica.Oamenii despre care am sa vorbesc sunt trecuti aproape toti din lumea aceasta, tocmai de aceea insa tin sa spun despre dansii numai ceea ce dupa cea mai buna a mea stiinta este adevarat, caci azi-mane am sa trec si eu si nu pot sa departez de la mine gandul ca am sa stau fata-n fata cu dansii si sa dau socoteala despre spusele mele.
Pentru ca intelesul adevarat al acestora sa iasa lamurit la iveala, cititorii au sa fie dumiriti si asupra drumului in care am umblat, precum si asupra felului meu de a simti si de a vedea cele ce se petrec in lumea aceasta.
Sunt cuprins de simtamantul ca stau razlet, ramasita a unei lumi care-ncetul cu incetul se stinge. E destul sa fiu cu inima deschisa pentru ca sa fie adevarat si ceea ce spun despre lumea aceasta.

Gandul meu


Aceasta pagina a fost accesata de 1165 ori.
{literal} {/literal}