Ion Slavici - I.L.Caragiali (4)

Ion Slavici - I.L.Caragiali (4)

de Ioan Slavici


*

A fost si el, ca Eminescu, unul dintre aceia pe care multi ii stiu cum in adevar nu sunt si numai putini de tot ii inteelg cum ei insisi voiau sa fie.
Are sa creasca el si sa se-nalte in gandul tuturora, caci puterea adevarului e toata covarsitoare.
Vor fi avand dreptate cei ce spun ca nu era adevarat ceea ce zicea Caragiali.
Oameni pociti, fie prosti, fie misei, au fost si vor si tot totdeauna si pretutindeni, caci natura e nesecata-n forme si intrarea-n fiinta nu se face dupa calapoade. Societatea omeneasca nu s-ar fi inchegat insa si n-ar putea sa dainuiasca daca cei mai multi dintre oameni n-ar fi cumsecade si n-ar avea destula putere ca sa indrumeze pe cei prosti si sa tie-n frau pe cei misei. Ceea ce lipseste, dupa parerea lui Eminescu, in societatea noastra e aceasta putere a celor multi, care tolereaza miselia si se lasa sa fie terorizati de misei.
-A fi bun va sa zica a fi prost! ne zicea Eminescu in diecare zi. O zice si Caragiali in toate operele lui. in care totdeauna cei buni raman de batjocura. Vorba e insa ca ei, stiindu-se multi, sa se-mbarbateze si sa se ridice deasupra.
Gresea Caragiali cand zicea ca aceasta nu are sa se-ntample niciodata.
E insa mult si neindoios adevarul pe care ni-l prezinta in conceptiunile lui si e ademenitoare forma desaavrsita in care el isi da pe fata gandirile. Au trait in timpul vietii lui Caragiali si oameni care n-au ras, ci au fost cuprinsi de adanca intristare cand si-au dat seama ca nu sunt inchipuiri desarte, ci fiinte vietuitoare pocitaniile omenesti pe care le "admira" lumea in Noaptea furtunoasa ori in Scrisoarea pierduta, si fiinte vietuitoare pe care le-ntalnim pretutindeni in calea noastra. Azi asemenea oameni sunt mai multi, maine vor fi de tot multi, iar poimaine se vor imbarbata, si pocitaniile de tot felul se vor ascunde prin toate colturile.
Abia atunci vom fi ajuns sa ne dam seama cine a fost I.L.Caragiali si cat de mult a contribuit el la ridicarea nivelului cultural si moral al societatii noastre.Ion Slavici - I.L.Caragiali (1)
Ion Slavici - I.L.Caragiali (2)
Ion Slavici - I.L.Caragiali (3)
Ion Slavici - I.L.Caragiali (4)


Aceasta pagina a fost accesata de 1852 ori.
{literal} {/literal}